Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Středovy pekárny: Pekárna musí šlapat jako dobře namazaný stroj

Dvě tuny mouky denně. Takové množství proměňují kutnohorské Středovy pekárny ve voňavé dobroty. Kromě pekařské klasiky v  podobě chleba a  rohlíků se specializují na rozmanité druhy sladkého pečiva. „Tím jsme vyhlášení a  lidem moc chutná,“ říká Josef Němec, který se v  rodinné pekárně se stodvacetiletou tradicí stará o obchodní záležitosti. Aby také tento rodinný podnik sladkým pečivem vyhlášený nebyl, když jeho prapradědeček začínal v roce 1904 v Kutné Hoře s výrobou sušenek.

Historie vaší firmy se píše už od začátku dvacátého století. Máte z této doby nějaké zprávy a záznamy?

Víme, že můj prapradědeček Jan Středa měl v Kutné Hoře od roku 1904 sklad obilovin a otrub. Povedlo se mu taktéž zakoupit stroj na výrobu sušenek, čímž vlastně položil rodinné pekařské základy. Sklad vedl a sušenky pekl až do druhé světové války, kdy měl potíže s režimem a s nástupem komunistů k moci byl jeho podnik znárodněn a stal se součástí Středočeských pekáren. Po revoluci podnik v restituci získala naše rodina zpátky. Babička Jana s dědou Jaromírem se pustili do rozsáhlých oprav, pořídili nové pece a peklo se dál.

Jak si vedou Středovy pekárny dnes?

Celkem dobře, ale s rozmachem hypermarketů se pro nás, malé pekaře, podmínky značně ztížily. Zanikly venkovské obchůdky, kam jsme mohli zboží dodávat a jsme rádi, že máme síť vlastních prodejen a zákazníky, kteří před nákupem ve velkých řetězcích stále dají přednost komornějším krámkům.

Kde všude voní pečivo ze Středových pekáren?

Tři prodejny máme přímo v Kutné Hoře, dvě pak v Kolíně a po jedné v Čáslavi a v Praze.

Kromě klasiky v podobě chleba, rohlíků a housek nabízíte i rozmanité druhy sladkého pečiva a zákusků. Co z vašich výrobků zákazníkům nejvíc chutná?

Právě to sladké. Jsme jím vyhlášení široko daleko. O věhlas našeho sladkého pečiva se zasloužila především moje maminka Kateřina, které na něm hodně záleží a stále vymýšlí, co nového do sortimentu zařadíme. Začali jsme dokonce dělat i kremrole, které si lidé velmi pochvalují. Každý týden jich prodáme okolo patnácti stovek. Zákazníci si pochvalují jejich křehkost a nadýchanou náplň.

Tak mě napadá – kolik mouky denně na všechny vaše slané i sladké dobroty spotřebujete?

Denně se u nás protočí dvě tuny mouky, což je pro člověka, který se v pekařině běžně nepohybuje, nepředstavitelné množství. Ale pro nás od fochu to není zase až tak závratné číslo.

V kolik hodin začíná být u kolik hodin začíná být u vás v pekárně živo?

Záleží na tom, v jakém provozu. Máme dva – jeden na slané pečivo a druhý na sladké. Sladké jede na denní směnu od pěti do patnácti hodin. Naopak na slaném provozu držíme noční od sedmi hodin večer do pěti ráno, aby si lidé mohli k snídani koupit křupavé rohlíky a čerstvý ještě teplý chleba.

Na teplý chleba z pece jsou lidé hodně zvyklí, že?

Ano to jsou i když správně by se měl chleba nechat po upečení odležet, aby takzvaně dozrál, ale i přesto vůni a chuti teplého chleba občas nejde odolat.

Pokud si mají zákazníci vybrat, volí raději rohlíky, nebo housky?

Rozhodně rohlíky. V počtu prodaných kusů oproti houskám jednoznačně vedou. Těžko říct, čím to je. Lidé jsou na rohlíky asi více zvyklí. I když říkají, že housky máme chutné a poctivé, stejně v pomyslném souboji vyhrávají rohlíky.

Tuším, že v pekařském slovníku nenatrefíme na pojem nuda…

To vůbec ne. Ve výrobně to musí frčet. Stejně tak ve skladu a na rozvozu. Aby se pečivo dostalo včas k zákazníkům, musí celá pekárna šlapat jako dobře namazaný stroj.

Kolik zaměstnanců vlastně stojí za vším tím rozmanitým pečivem ze Středových pekáren?

O výrobu slaného pečiva se stará celkem sedm zaměstnanců. Těm práci usnadňují stroje, takže i v menším počtu dokážou napéct velké množství chlebů, rohlíků či housek. Kdežto sladké pečivo si žádá ruční výrobu a je zapotřebí větší pečlivosti, tudíž zaměstnává na dvacítku lidí. Všem našim zaměstnancům patří velké poděkování za jejich poctivou práci, píli a nasazení, bez které by Středovy pekárny nebyly tím, čím jsou.

Kdyby mohl váš prapradědeček a zakladatel podniku Jan Středa, po němž nesou pekárny jméno, nahlédnout do současnosti, myslíte, že by byl s tím, v co se proměnil jeho původní sklad obilovin a výrobna sušenek spokojený?

To je velmi záludná otázka, na kterou není jednoduché odpovědět. Snažíme se vést podnik co nejlépe a pokračovat v tom, co po revoluci začali děda s babičkou. V tomto ohledu si velice vážím svojí maminky, která do pekáren dává srdce a velké osobní nasazení a je nám příkladem. Takže pevně věřím a doufám, že by spokojený byl.

Foto: Archiv Středovy pekárny

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *