Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Jen málokteré město v Česku se může pochlubit tím, co malebný Tábor. Přímo v jeho historickém centru najdete společnost Štičí líheň ESOX – firmu s hlubokou tradicí, která se specializuje na chov a zpracování sladkovodních ryb. Jednatel Oldřich Pecha přiblížil, proč je kapr nejen tradiční, ale i moderní a vysoce kvalitní surovinou.
Kapr: Lokální, kvalitní a ekologický
„Kapr je mojí nejoblíbenější rybou,“ říká Pecha. „Vyrůstá v čistém, ekologickém prostředí, kde má dostatek prostoru a přirozenou potravu. Přikrmujeme ho až ve chvíli, kdy vyčerpá to, co mu příroda nabízí. Navíc je to lokální potravina – naši zákazníci mají jistotu, že ryba pochází z jejich nejbližšího okolí a nemusíme ji převážet přes půl Evropy.“
Kapr v nové roli: BIO produkt, který si zamilujete
Kapr má v české kuchyni tisíciletou tradici. „Často se říká, že kapr sežere všechno, ale není to pravda. Je vybíravý a jeho maso je díky tomu jemné a kvalitní,“ vysvětluje Pecha.
V loňském roce Štičí líheň ESOX zareagovala na poptávku současného trhu a moderního a náročného zákazníka a stala první a zatím jedinou významnou rybářskou společností v Česku, která získala prestižní certifikát pro výrobu sladkovodních ryb pod značkou BIO. Díky tomu mohou svoje kapry a další ryby hrdě označovat jako “BIO produkt”. Co to znamená pro zákazníky?
„Když si vyberete kapra s označením BIO, získáváte jistotu, že ryba vyrostla v pečlivě vybraném, certifikovaném rybníce – často zasazeném do malebného lesního prostředí, daleko od ruchu civilizace. Pokud je potřeba ryby přikrmovat, používáme k tomu výhradně BIO pšenici s jasným a doloženým původem. A protože je nutné dbát na celý životní cyklus, i rodiče těchto ryb jsou certifikovaní jako BIO mateřský pár. Tento krok oceňují nejen čeští zákazníci, ale i naši zahraniční odběratelé. Největší ohlas zaznamenáváme v sousedním Rakousku, kde si naši kompletní BIO produkci rezervují s více než ročním předstihem,” vysvětluje Oldřich Pecha.


Proč dát kaprovi šanci i na vašem stole?
Kapr je tradiční česká ryba, která si zaslouží místo v moderní kuchyni. Díky šetrnému chovu v přírodních podmínkách nabízí nejen výjimečnou chuť, ale i vysokou kvalitu a zdravotní benefity. Je bohatý na bílkoviny, zdravé tuky a důležité minerály. Navíc podporou domácí produkce přispíváte k udržitelnému zemědělství a ochraně přírody.
Kapr v moderní kuchyni
Zatímco v zahraničí si kapra oblíbily špičkové restaurace, u nás se mu někteří stále vyhýbají – často kvůli obavám z kostí nebo nejistotě, jak ho připravit. „Proto nabízíme i kompletně vykostěného kapra a přicházíme s novými produkty, jako jsou kapří chipsy nebo rybí saláty. Díky moderní zpracovatelské technologii jsme schopni předložit zákazníkovi kapra zcela bez kostí a tím dáváme přípravě kapřího masa zcela nový rozměr. Obava z kostí tedy již není na místě,“ říká Pecha. Jeho osobní favorit? „Klasický vánoční kapr smažený v trojobalu, ale také naše kapří chipsy, které jsou tenké, křupavé a skvěle zvýrazňují chuť masa. Naprosto dokonale například připravuje kapří chipsy Martin Svatek v táborské restauraci MACE.“


Tradice, rodina a inovace
Štičí líheň ESOX navazuje na tradici, která sahá až do roku 1950. Původně se firma specializovala na chov štik, dnes je však hlavním produktem právě kapr. „Vedení firmy jsem v roce 2000 přebral od svého otce, který zde pracoval od začátku 60. let. Dnes, přestože se považujeme za rodinnou firmu, se na chodu společnosti kromě mne a mojí manželky podílí celý tým vysoce kvalifikovaných spolupracovníků. Společně vytváříme hodnotný produkt, se kterým jsme schopni oslovit náročného zákazníka například v luxusní restauraci až ve francouzském Alsasku,“ dodává Pecha.
Prodejny a plány do budoucna
Nejširší nabídku rybích produktů lze nalézt v podnikové prodejně přímo pod hrází Jordánu. Kromě možnosti opracování ryb na místě a tím zachování nejvyšší možné čerstvosti získáváme ještě další významný benefit – ryby jsou uchovávány v sádkách, kde jsou dlouhodobě uskladněny ve vodě z údolní nádrže Jordán, rezervního zdroje pitné vody pro město Tábor. Kromě podnikové prodejny v centru Tábora se produkty ESOXu prodávají také ve firemních prodejnách v Hodoníně, Nedrahovicích u Sedlčan a ve slezském Dolním Benešově. „Hlavní část produkce ale exportujeme – naši kapři putují krom jiného nejčastěji do Rakouska, Francie, Německa, Srbska a Polska. Chystáme také e-shop, abychom byli blíž zákazníkům, kteří si chtějí ryby objednat z pohodlí domova,“ uzavírá Pecha.
Tip redakce
Konzumace ryb je v současné moderní evropské gastronomii její nenahraditelnou součástí a díky významným zdravotním benefitům je její konzumace doporučována dvakrát týdně. Nebojte se proto zařadit kapra do svého jídelníčku častěji než jen o Vánocích. Vyzkoušejte třeba kapří hranolky, chipsy nebo lehký rybí salát – kapr je zdravý, chutný a při správné přípravě překvapí i ty, kteří mu dosud nedali šanci, ať už na slavnostním stole, nebo při každodenním vaření. S BIO certifikací máte navíc jistotu, že si pochutnáte na rybě z těch nejlepších přírodních podmínek. Konzumací kapra prospějete nejen svému zdraví, ale rovněž podpoříte produkci lokální potraviny, která pochází z vašeho blízkého okolí.
Foto: Archiv Štičí líheň
Buďte první! Přidejte komentář