Půjdete-li jihlavskou Husovou ulicí, zavoní vám do nosu pekárenské vůně, které se linou z tamní malebné pekárny Veselo. Necháte-li se onou libou vůní zavést dovnitř, nebudete se moci rozhodnout, zda se vám sliny sbíhají více na čerstvý chleba, křupavou housku, sladký koláček či větrník. A budete-li mít štěstí, usměje se na vás za pultem samotný majitel pekárny Oldřich Heřman. Veselo je totiž místo, kde si umí vážit zákazníků i zaměstnanců a pohodová atmosféra čiší z každého koutku.
Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Kterak se stalo, že Oldřich Heřman k pekařskému řemeslu přišel?
Musel jsem se k němu dopracovat životním vývojem. Psychicky náročná práce v kanceláři mě dovedla k touze dělat něco, co bude mít smysl. Začal jsem se proto jako samouk učit vařit a odjel do australského Sydney, kde jsem obcházel restaurace a hledal práci. Vzali mě nejprve jako pomocnou sílu do kuchyně. Začínal jsem u mytí nádobí a časem to dotáhl až na kuchaře. Pak jsem pobýval ještě v několika dalších zemích, kde jsem vařil a přičichl i k pekařině. Takže, když jsem se vrátil zpátky do Čech a přemýšlel co dál dělat, pečení vyhrálo. A tak vzniklo Veselo.
A trvá už devátým rokem. Jste malá pekárna takříkajíc s velkým srdcem. Odevšad čiší pohodová atmosféra a věřím, že kdyby se i to pečivo mohlo usmívat, tak se spokojeně zubí.
Zakládám si na tom, že vyrábíme poctivé pečivo v příjemném prostředí. A pokud toho chcete docílit, musí i v pracovním kolektivu vládnout dobrá atmosféra. Takže se k zaměstnancům chovám fér, dostávají odpovídající plat plus každému z nich měsíčně ukládám tisíc korun na spořící účet, který si mohou po třech odpracovaných rocích vybrat. A proto že pekařina je dřina, mohou využít i masérské služby jakožto vítaného firemního benefitu. Jsme malý kolektiv o dvanácti lidech a troufnu si tvrdit, že všichni naplňujeme název pekárny a jsme veselí a jasným důkazem toho, že práce se dá dělat s úsměvem. Vždyť není nic hezčího, než když přijdete v noci do pekárny, kde čekají jen pytle s moukou a vy z ní za pomoci kvásku a vody vykouzlíte zázrak jménem chleba. Mimochodem, pekařina je skvělá terapie pro lidi, co ve své práci vyhořeli a rádi by se věnovali něčemu, co dává opravdu smysl nejen zákazníkovi, majiteli firmy, ale především jim.



To zní tak hezky a poeticky, že by měl každý dostat chuť jít k vám do pekárny pracovat. Co musí splňovat adept na pekařské řemeslo u vás ve Veselu?
Rozhodně nemusí být vyučeným pekařem. Stačí mít ten správný zápal a chuť se učit a my všechno potřebné rádi vysvětlíme a uvedeme nováčka do pekařského koloběhu. Je to fyzicky náročné řemeslo, ale je voňavé a krásné.
Základním pilířem pekařského sortimentu je chléb. U vás zákazníci najdou nejenom chlebovou klasiku ale i bochníky s drobet netradičními přísadami.
Určitě. Chléb je základním kamenem našeho sortimentu. Denně pečeme Pšenično-žitného Vlastíka z pšeničného kvasu a pak 100% žitný chléb Venoušek a semínkový 100% žitný Rudík. Zákazníci mají rádi inovace a proto pečeme i chléb cibulový, s pečenou bramborou, pečenou mrkví, chléb s brusinkami a vlašským ořechem a našimi horkými favority jsou feferonkový chléb a chléb s čedarem a jalapeňos.



U vás si ale na své přijdou i vás si ale na své přijdou i milovníci slad milovníci sladkého pečiva.
Ano. Pečeme českou kynutou klasiku jako koláče, loupáky, koblihy, makovec, buchty… Do sladkého pečiva si i sami vyrábíme náplně. A pokud někoho honí mlsná a dostane chuť na zákusek, tak u nás může pořídit poctivý větrník, rolády nebo řezy.
Základní surovinou, bez níž byste se neobešli je mouka. Odkud ji berete?
To je věc, na které si velmi zakládáme a naším dodavatelem je mlýn Střížov nedaleko Jihlavy. Jsem rád, že máme možnost používat lokální surovinu, která vzniká z obilí, které se rovněž pěstuje nedaleko. Tamní mlynář pan Křepela navíc pochází z mlynářského rodu se čtyřset letou historií. A pod rukama mu vzniká velice kvalitní mouka bez chemických příměsí, takže se nám z ní peče přímo pohádkově. Máme velké štěstí, že máme mouku zrovna z tohoto mlýna. Spolupracujeme s panem Křepelou od samého začátku a za tu dobu se z nás stali dobří přátelé.


Aby toho nebylo málo, chystáte se prý otevřít i nový provoz lahůdek?
Je to tak! Poté, co se ve vedlejším domě uvolnil obchodní prostor, tak jsem neváhal a rozhodl se otevřít pro naše zákazníky provoz Lahůdek Veselo. Důvod je jednoduchý. V pekárně si nakoupíte čerstvé pečivo a vedle v lahůdkách si přikoupíte k pečivu pomazánku, sýr, šunku, salát a jen tak na „stojáka“ si dáte chlebíček. K tomuto projektu jsem přizval svého kamaráda Petra Pokorného, protože ve dvou se to lépe táhne. Budeme si opět zakládat na kvalitě produktů a čerstvosti.
Jaké další dobroty chystáte?
Chlebíček se šunkou a vajíčkem přelitý majonézou nemůže chybět. Avšak třeba takový chlebíček s tlačenkou nakrájenou extra najemno je hotový šlágr! A v teplé vitríně se můžete těšit na sekanou do housky, pečená masa, masové rolády, bramboráky, palačinky a velkou bombou budou naše vlastní klobásy.



Kde berete na toto všechno inspiraci?
Čerpáme jednoduše z toho, co se objevuje v Česku při rodinných oslavách na stolech. Každá domácnost má svoje zaručené recepty. Třeba pro mě osobně je lahůdka šunková rolka s křenovou pěnou.
S chutí se pouštíte i do cateringových služeb.
Ano. Nemáme problém připravit občerstvení na firemní akce či rodinné oslavy takříkajíc na klíč. Je to další společný počin Veselo pekařství a Veselo lahůdek, který nás velmi baví. Takže pokud chystáte nějakou akci a chcete si dopřát prvotřídní občerstvení bez starostí, neváhejte zaúkolovat Veselo.



Foto: Archiv Pekárna Veselo
Buďte první! Přidejte komentář