Z jihlavských Hruškových Dvorů putují už řadu let kvalitní a chutné obědy do firem i k jednotlivcům do všech koutů Vysočiny. Stravování Pecha se pyšní více než třicetiletou tradicí v oboru a stále se rozvíjí a posouvá kupředu. Firmu v devadesátých letech zakládal Zdeněk Pecha. Nyní se na vedení aktivně podílí jeho děti, dcera Renáta se synem Markem. Podzimní novinkou letošního roku bude takzvaný PECHAbox, díky kterému si budou lidé moci dopřát dobré jídlo klidně i v noci. „Bude fungovat jako klasický automat na potraviny, akorát si z něj místo kávy odnesete čerstvé hotové jídlo v krabičce, které stačí jenom ohřát,“ vysvětluje jednatelka firmy Renáta Chromá Pechová.
Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Povíte nám něco o historii Stravování Pecha?
Tatínek Zdeněk Pecha na začátku devadesátých let provozoval restauraci v autokempu Pávov. Jelikož ta byla sezonní záležitostí, přemýšlel, co by se dalo dělat celoročně, a tak začal s vařením obědů pro firmy. Po pěti letech se mu závodní stravování rozjelo do takové míry, že s restauratérstvím na Pávově skončil a věnoval se pouze firmě.
Pro kolik strávníků začal vařit váš tatínek tehdy v devadesátkách? A kolik lidí denně nakrmíte dnes?
Táta začínal na třech stovkách obědů. Dnes vaříme přes tři tisíce obědů pro firmy, kterým samozřejmě i stravu dovezeme a zajistíme výdej, popřípadě i provoz kantýny. Jsme zkrátka připraveni pro naše odběratele nachystat stravování takzvaně na klíč dle jejich představ a požadavků. Jídlo od nás odebírá na třicet podniků, a to nejenom z Jihlavy, ale rozvážíme jej ke strávníkům takřka po celé Vysočině. Kromě firemních zákazníků rozvezeme denně také přes šest stovek jídel v jídlonosičích jednotlivcům, zejména seniorům, po celém regionu.

To vyžaduje poměrně náročnou logistiku. Kdy se u vás v kuchyni začíná pracovat?
Jedna směna kuchařů chodí do práce už ve čtyři ráno, aby se vše stihlo na vařit tak, aby auta vybavená speciálními termoboxy mohla vyrazit ke klientům už kolem osmé hodiny ranní. V řadě společností nezajišťujeme pouze obědy, ale, jak už jsem zmínila, staráme se i o další stravování zaměstnanců a provozujeme pro ně kantýny, kde jim nabízíme i snídaně, svačiny či večeře.
Naobědvat přímo do Hruškových Dvorů se můžou přijít i Dvorů se můžou přijít i zájemci z zájemci z řad veřejnosti.
Ano. Součástí naší provozovny je i jídelna, kam se může od půl jedenácté do třinácté hodiny přijít najíst kdokoliv, aniž by měl předem objednanou stravu. Příští rok plánujeme stávající provoz začít rozšiřovat, což se bude týkat i naší místní jídelny, pro kterou připravujeme nové a modernější prostory. Od letošního října u nás vznikne i naprostá novinka jménem PECHAbox. Díky němu si bude kdokoliv moci dopřát dobré jídlo klidně i v noci. Bude fungovat jako klasický automat na potraviny, akorát si z něj místo kávy odnesete čerstvé hotové jídlo v krabičce, které stačí jenom ohřát. Nabídneme i velmi zajímavou zaváděcí cenu boxových pokrmů, aby tuto naši novinku ve stravování mohl zkusit opravdu každý.


Když už se dostáváme k samotným pokrmům, vaši strávníci mají denně na výběr z rozmanitého menu.
Je to tak. Připravujeme hotová jídla, minutkovou kuchyni i speciality, tedy jídla poněkud náročnějšího ražení s větší gramáží masa. Součástí naší každodenní nabídky je i studený obědový salát a nezapomínáme ani na vegetariány. A skladbu jídelníčku koncipujeme tak, aby se najedl opravdu každý. Pro fyzicky pracující máme sytá jídla, zaměstnanci kanceláří zase mohou zvolit lehčí pokrmy. Snažíme se o vyváženost a pestrost a naším hlavním kritériem je kvalita surovin, které se výrazně promítají i do chuti výsledného jídla. Valnou většinu věcí si vyrábíme sami. Držíme se tradičních postupů, a proto u nás vznikají velice chutné omáčky či nejrůznější druhy knedlíků od přílohových po kynuté plněné ovocem.
Jaká jídla z vašeho sortimentu patří mezi strávníky k nejvyhledávanějším?
Jednoznačně vedou omáčky jako svíčková či rajská. Velice oblíbený je tradičně řízek nebo smažený sýr, a velký zájem je o naše sladká jídla a samozřejmě minutkovou kuchyni. Oblibě, hlavně u jednotlivců, kterým rozvážíme jídlo v kastrůlcích se těší sladká jídla jako buchtičky s krémem nebo ovocné knedlíky. Každý den máme v nabídce samozřejmě i polévku a mezi nimi nejvíce chutná gulášová, boršč, kulajda nebo dršťková. Zkrátka vydatné svačinové polévky.


A když už jsme zabrousili k těm oblíbeným jídlům – jaké je to vaše?
Já jsem taky omáčkový typ, takže absolutně miluji naši svíčkovou. A moc mi chutná také segedínský guláš. Ale v létě si často dávám náš obědový salát.
Kromě toho, že se staráte o firemní stravování a rozvoz jídlonosičů, jste schopni vykouzlit i svatební menu či postarat se o občerstvení na oslavách?
Ano. Naší další činností jsou cateringové služby, které zahrnují buď pouze přípravu jídla a dovoz na určené místo nebo kompletní zajištění stravy včetně obsluhy. Jsme schopni postarat se o tradiční svatební menu, občerstvení na velkých firemních akcích, ale i na malých rodinných oslavách. Vše záleží na přání klienta a vzájemné domluvě. V rámci rozšíření naší provozovny počítáme i se salonkem, který si budou moci zájemci pronajmout právě na firemní akce či jednání nebo právě rodinné oslavy. Kromě pronájmu prostor samozřejmě přítomným zajistíme i catering.


Pokud tyto řádky čte někdo, kdo by měl o vaše stravovací služby zájem, může vás kontaktovat?
Samozřejmě. Klademe důraz na vstřícné a férové jednání s každým zákazníkem, ať už je to jednotlivec či firma. Nikdo se u nás nemusí upisovat na roky dopředu. Nabízíme možnost stravování na zkoušku klidně na týden nebo měsíc a pokud u nás bude strávník spokojený, bude nám ctí pro něj vařit třeba i dlouhá léta.
K chodu stravovacího zařízení s tak rozsáhlou nabídkou jídel a činností je jistě třeba nemalé množství lidí. Kolik zaměstnanců tvoří váš tým?
Chod Stravování Pecha zajišťuje kolem stovky zaměstnanců. Tímto bych všem ráda poděkovala za jejich píli. Od znamenitého týmu v kuchyni, přes řidiče na rozvozu a naše lidi ve firemních kantýnách až po pracovníky v kanceláři. Bez žádného z nich by se naše firma neobešla a nemohla by poskytovat precizní stravovací služby, na kterých si velmi zakládáme.
Foto: NYKO MEDIA
Buďte první! Přidejte komentář