Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ZELENÁ TVORBA: Ideální zahrada? Hlavně, aby tam bylo co sníst

Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.

Před 15 lety si Helena Novotná v Pelhřimově otevřela zahradnictví. Její Zahrada u řeky nabízí zákazníkům rostliny, ale i široký sortiment zahradnických potřeb. Především jim však poradí, co, kde, kdy a jak na své zahradě či terase udělat. „Poradenství je u nás na prvním místě. Nejsme supermarket, abychom vystavili rostliny a nenašli jste u nich prodavače,” říká žena, která se věnuje také projektování zahrad ve své firmě Zelená tvorba.

Co všechno zákazníky v Zahradě u řeky čeká?

V zahradnické sezóně, tedy zhruba od března do listopadu, nabízíme kromě stálého sortimentu vše, co je právě aktuální. Pro realizaci zahrad kompletní materiál potřebný pro výsadbu, tedy i  substráty, hnojiva, nádoby a prostředky biologické i chemické ochrany. Jsme schopni vytvořit projekty pro rodinné zahrady či jednotlivé záhony, dotační i jiné projekty pro obce a následně umíme zajistit i  jejich realizace, popřípadě technický dozor. Lze také dodat rostliny a pomocný materiál, když se chce zákazník pustit do realizace sám. Na požádání u nás sestavíme celý záhon dle dodaných rozměrů či fotografie, vše zákazníkovi vysvětlíme, on si pořídí detailní fotografie a  pak si podle nich osazuje na své zahradě.

Pomůžete třeba i s výzdobou oken?

Samozřejmě, ale umíme i více. Buď si zákazník u nás koupí nádoby, po domluvě mu je osázíme, nebo si přinese nádoby vlastní. K tomu patří další oblast, a to je péče o hroby. Osázení nádob na hroby může být sezónní, ale i trvalé, stejně tak jako výsadby na hrobech samotných. Zde jsme schopni zajistit údržbu hrobů, provést výsadby, či dušičkovou výzdobu dle dohody se zákazníkem. Je to poptávaná služba z  důvodu časové tísně nebo třeba proto, že pozůstalí nebydlí poblíž. Samozřejmostí je i prodej vazby na Dušičky.

Na co se teď v zahradnictví nejvíc zaměřujete?

Hodně se zabýváme prodejem ovocných dřevin, snažíme se nabídnout co nejširší sortiment stromů i drobného ovoce. Nabízíme i spoustu méně známých druhů, které jsou také zajímavým zpestřením sortimentu jedlých zahrad. Poskytujeme poradenství, připravíme vhodné druhy pro jednotlivé plochy. Při prodeji stromků vysvětlíme zákazníkovi vše, co se týká samotné výsadby, podle přání stromky ostříháme. Ovocné dřeviny jsou na vzestupu a moc mě to těší. Z  keřů se nejvíc prodávají určitě borůvky. A ze stromů v posledních letech vedou moruše, ale snažíme se nabídnout i staré odrůdy ovocných stromů, nebo naopak nové ovocné speciality.

Souvisí to s vysokými cenami ovoce v obchodech?

Myslím, že částečně ano. Spousta zákazníků si chce ovoce vypěstovat na vlastní zahradě, bez chemie, hnojiva používat dle vlastního uvážení, chtějí vědět, co sní. Mnoho mladých rodin začíná hlavně kvůli dětem, aby si bylo co uzobnout po většinu roku. S tím rádi poradíme a sestavíme sortiment tak, aby to bylo možné. Je to trend současné doby. Na vzestupu jsou bylinky, zelenina, ovoce. Dřív chtěli lidé všechno okrasné, dnes často slyšíme: Hlavně, aby se to dalo sníst. Poslední roky jsou na ústupu jehličnany, těch se prodává mnohem méně.

Takže už v projektech řešíte ovocné stromy?

Určitě, vybereme se zákazníkem i  jednotlivé odrůdy a  vhodné podnože. Děláme i takzvané jedlé zahrady, kde je opravdu minimum toho, co se nedá sníst. Také v několika školách jsme už dělali přírodní jedlou zahradu. Děti se účastní realizace a potom na té zahradě samy hospodaří a velmi je to baví. Je velká škoda, že už se nevyučují pěstitelské práce.

Co nesmí v zahradě chybět, na čem nešetřit?

V době oteplování by neměly chybět kosterní stromy. Tak jako v minulosti, kdy před domem stál rodový strom. Poskytnou potřebný stín, zadrží vláhu. Zajistí intimitu, abyste se v  tom prostoru cítili příjemně a dalo se lépe dýchat. Vše další můžete pak doplňovat. Stromy lze sázet v různých velikostech – třímetrové, ale třeba i šestimetrové – vše závisí na finančních možnostech.

Pomůžete vytvořit i „zelený“ balkon či terasu? A co se tam vlastně dá pěstovat?

Ano, rádi. Zákazník většinou přinese fotografii, řešíme osázení dle světových stran, světelných podmínek a podobně. I tady jsou oblíbené jedlé rostliny. Sází se balkonové jahody, borůvky, maliny, rybíz, mnoho zákazníků pěstuje bylinky, rajčata i jinou zeleninu. U  osazování záleží na tom, co kdo preferuje. Na jaře se většinou začíná maceškami, pak nastupují klasické balkonovky. Těch nabízíme opravdu velmi široký sortiment a  prodáváme běžně do konce července. Dále se pomalu přejde na podzimní truhlíky. Možnosti jsou neomezené. Oblíbené jsou i vypichované zimní truhlíky s přízdobou.

Při projektování děláte spíš nové zahrady, nebo „opravujete“ ty staré?

Děláme obojí. Projekty se zpracovávají spíše na zahrady nové, u starých zahrad se vše řeší spíše dohodou na místě a  postupnou rekonstrukcí přímo při realizaci. Toto bývá složitější. My máme nějaký názor a majitel lpí na něčem jiném – ale to je vždycky věcí diskuse. Když někdo staví dům, tak alespoň představu už nějakou má. Tady zase bývá problém, že investice do domu je vysoká a  zahrada je až na konci. A  není to levná záležitost. Pak se většinou zpracuje projekt a je možná realizace po etapách. Další možností je, že s projektem dodáme rostliny a zákazník si je už pak zasadí sám. Není naším cílem, abychom mu vytahovali peníze z kapes, ale navedeme ho tak, aby to pro něj bylo přijatelné. Nejlepší je, když si to podle našeho projektu realizuje svým tempem a my na něj jen dohlížíme. Ti lidé pak mají totiž k té zahradě úplně jiný vztah.

Jak jste se vůbec dostala k této práci?

Já jsem původně vystudovala kvasnou technologii. Pak jsem pracovala i  mimo tento obor, ale stále jsem nebyla úplně spokojená. Chtěla jsem něco víc tvůrčího, něco, kde je možné dělat každý den jinou práci, kde je možné stále se učit něco nového. Hledala jsem možnost dalšího studia, až se podařilo a musím říci, že jsem vděčná za vše, co jsem měla možnost se tam naučit. Ještě před ukončením studia jsem byla zaměstnaná v realizační firmě, což byla skvělá zkušenost a  pak jsem se naplno věnovala projektům, především pro obce. Bohužel té kreativní práce bylo velmi málo a papírování a vytváření nesmyslných tabulek mnohem více. A když mi jedna z úřednic sdělila, že šípková růže v  projektu je málo šípková, byla to jedna z posledních kapek. Tak jsem si před 15 lety otevřela zahradnictví. Usoudila jsem, že mi bude lépe v montérkách.

A je vám lépe?

Ano, i když to je obrovská dřina. Tuhle práci musíte milovat. Jsme od konce února stále venku, za každého počasí. Je to fyzicky velmi náročné, nemluvě o  realizacích. Co mě naopak velmi těší, je obrovská soudržnost mezi kolegy zahradníky. Nevidíme se příliš často osobně, ale pomáháme si navzájem a máme opravdu skvělé vztahy. Je to v dnešní době až neuvěřitelné. Ráda bych vyzdvihla i práci mých zaměstnanců. Musí být zahradníci i prodavači, mít znalosti, zvládnout latinu, poradit s  výběrem nejen rostlin, ale i postřiků. Většina zákazníků přichází s dotazy, potřebují poradit, prodiskutovat svůj požadavek. Není to jednoduchá práce, ale je úžasné, že je za námi vidět. Zákazníkům se snažíme věnovat co nejlépe a  mrzí mě, když je toho někdy tolik, že nemáme časový prostor. A  tak si pak sjednáváme schůzky v časech, kdy je volněji. Když už si rostlinu u nás zákazník koupí, tak jsme za ni svým způsobem zodpovědní a chceme, aby přinášela potěšení co nejdelší dobu.

Foto: Archiv ZELENÁ TVORBA

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *