Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Velké rohlíky i kořenový chleba jsou chloubou Pekařství Velíšek

Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.

Když budete procházet humpoleckou Rašínovou ulicí, zavoní vám do nosu čerstvě upečený chléb. Aby také ne – sídlí tam to – tiž prodejna Pekařství Velíšek z Kamenice nad Lipou. Nejenom o humpolecké prodejně, ale i o samotné kamenické pekárně vypráví její jednatel Zdeněk Velíšek.

Od kdy si Humpolečtí mohou pochutnat na pečivu z kamenické pekárny?

Prodejnu v Humpolci máme od roku 1998, takže letos oslaví už sedmadvacáté narozeniny. Ona letitost prodejny je důkazem, že obyvatelům Humpolce naše výrobky chutnají.

Kromě „kmenového“ obchodu v Kamenici nad Lipou ale není ta humpolecká vaší jedinou „přespolní“ prodejnou. Kde všude voní vaše pečivo?

Kromě Kamenice a Humpolce máme prodejnu také v Pelhřimově, Pacově, Jihlavě a v Jindřichově Hradci. V Praze 6 – na „Kulaťáku“ prodáváme na farmářských trzích. Všude tam si mohou zákazníci koupit pečivo z naší kamenické pekárny

Nabízíte na sto třicet druhů slaného i sladkého pečiva, což není malé číslo. Můžete říct, co zákazníkům nejen v Humpolci nejvíce chutná?

To není lehké odhadnout. Nejvíce se pro – dává klasika – chleba a rohlíky. Na naše rohlíky jsme obzvláště pyšní. Lidé si je oblíbili i proto, že jsou jiné.

V čem jsou odlišné od ostatních?

Postupem výroby i tím, že mají oproti běžným rohlíkům větší gramáž. Náš rohlík váží padesát gramů, čímž se řadí k velikánům mezi rohlíky.

Vaší specialitou je i takzvaný „kořenový chleba“…

Ano. On se tak úplně za chleba považovat nedá, i když se tak nazývá. Je v něm vyšší podíl pšeničné mouky, než bývá u chlebů obvyklé. To mu ale neubírá na chutnosti. Má zvláštní zakroucený tvar, což mu dodává na výjimečnosti. A každý je drobet jiný, protože je dělaný ručně.

Když jste zmínil mouku, nedá mi to se nezeptat. Vy, jakožto vystudovaný mlynář, to musíte vědět. Je mouka tím hlav – ním středobodem, od kterého se odvíjí kvalita pečiva?

Kvalita mouky je vskutku velice důležitá. My ji bereme ze mlýna ve Veselí nad Lužnicí, kde vyrábí špičkovou mouku. Takže její kvalitu si opravdu hlídáme. Ale ani sebelepší mouka vám povedené pečivo nezaručí. Záleží i na droždí, peci a teplotě v ní. Těch faktorů, které se musí sejít, aby vzniklo pečivo takříkajíc „na jedničku“, je mnoho.

Kolik mouky denně proměníte v chleba, rohlíky či koláče?

Denně zpracujeme dvě tuny mouky. To je množství, ze kterého vzniká sortiment našeho pečiva.

A kolik na to všechno máte pecí?

Celkem tři – jednu pouze na chleba a další dvě na rohlíky a ostatní pečivo, přičemž v té chlebové upečeme najednou až dvě stě padesát bochníků.

Vaše pekárna v Kamenici nad Lipou se těší dlouholeté tradici. Vy sám pocházíte z mlynářského rodu a mlynářského rodu a v roce 1992 jste začínal s pekárnou o pouhých třech zaměstnancích. Od těch dob se váš podnik značně rozrostl. Kolik lidí zaměstnává váš pekařský kolotoč dnes?

V dnešní době máme na šedesát zaměstnanců. A každý z nich, ať už je to přímo pekař, řidič na rozvozu, prodavačka za pul – tem či uklízečka, je velice důležitou „součástkou“ naší týmové skládačky. Jejich práce si velmi považujeme.

Foto: NYKO MEDIA

Buďte první! Přidejte komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *