Když budete procházet ulicí U Splavu, zavoní vám do nosu čerstvě upečený chléb. Aby také ne – sídlí tam totiž prodejna Pekařství Velíšek z Kamenice nad Lipou. Nejenom o pelhřimovské prodejně, ale i o samotné kamenické pekárně vypráví její jednatel Zdeněk Velíšek.
Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Od kdy si Pelhřimovští mohou pochutnat na pečivu z kamenické pekárny?
Prodejnu v Pelhřimově máme už řadu let a je důkazem, že zákazníkům v Pelhřimově naše výrobky chutnají.
Kromě „kmenového“ obchodu v Kamenici nad Lipou ale není ta pelhřimovská vaší jedinou „přespolní“ prodejnou. Kde všude voní vaše pečivo?
Kromě Kamenice a Pelhřimova máme prodejnu také v Humpolci, Pacově, Jihlavě a v Jindřichově Hradci. V Praze 6 – na „Kulaťáku“ prodáváme na farmářských trzích. Všude tam si mohou zákazníci koupit pečivo z naší kamenické pekárny.
Nabízíte na sto třicet druhů slaného i sladkého pečiva, což není malé číslo. Můžete říct, co zákazníkům nejen v Pelhřimově nejvíce chutná?
To není lehké odhadnout. Nejvíce se prodává klasika – chléb a rohlíky. Na naše rohlíky jsme obzvláště pyšní. Lidé si je oblíbili i proto, že jsou jiné.
V čem jsou odlišné od ostatních?
Postupem výroby i tím, že mají oproti běžným rohlíkům větší gramáž. Náš rohlík váží padesát gramů, čímž se řadí k velikánům mezi rohlíky.
Vaší specialitou je i kamenický chléb a český pecen…
Ano. Tyto chleby mají vyšší obsah žitné mouky.
Když jste zmínil mouku, nedá mi to se nezeptat. Vy, jakožto vystudovaný mlynář, to musíte vědět. Je mouka tím hlavním středobodem, od kterého se odvíjí kvalita pečiva?
Kvalita mouky je vskutku velice důležitá. My ji bereme ze mlýna ve Veselí nad Lužnicí, kde vyrábí špičkovou mouku. Takže její kvalitu si opravdu hlídáme. Ale ani sebelepší mouka vám povedené pečivo nezaručí. Záleží i na kvasu, droždí, peci a teplotě v ní. Těch faktorů, které se musí sejít, aby vzniklo pečivo takříkajíc „na jedničku“, je mnoho.
Kolik mouky denně proměníte v chleba, rohlíky či koláče?
Denně zpracujeme dvě tuny mouky. To je množství, ze kterého vzniká sortiment našeho pečiva.
A kolik na to všechno máte pecí?
Celkem tři – jednu pouze na chleba a další dvě na rohlíky a ostatní pečivo, přičemž v té chlebové upečeme najednou až dvě stě padesát bochníků.
Vaše pekárna v Kamenici nad Lipou se těší dlouholeté tradici. Vy sám pocházíte z mlynářského rodu a mlynářského rodu a v roce 1992 jste roce 1992 jste začínal s začínal s pekárnou o pekárnou o pouhých třech za pouhých třech zaměstnancích. Od těch dob se váš podnik značně rozrostl. Kolik lidí zaměstnává váš pekařský kolotoč dnes?
V dnešní době máme na šedesát zaměstnanců. A každý z nich, ať už je to přímo pekař, řidič na rozvozu, prodavačka za pultem či uklízečka, je velice důležitou „součástkou“ naší týmové skládačky. Jejich práce si velmi považujeme.
Foto: NYKO MEDIA
Buďte první! Přidejte komentář