Moderní zemědělská společnost s nejmodernějšími stroji a zařízením pro rostlinnou a živočišnou výrobu, v níž je hlavním programem produkce mléka. Tomu se věnuje zemědělská společnost RYNAGRO a. s. „Do budoucna se chceme ještě více zaměřit na produkci mléka, v níž vidím budoucnost pro zemědělce na Vysočině,“ říká předseda představenstva společnosti Ing. Josef Vokoun.
Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Nakolik do minulosti sahá historie firmy Rynagro?
Zabýváme se zemědělskou prvovýrobou. Vznikli jsme v roce 2004 z původního ZD „Hůrka“ Rynárec. V roce 2012 nás koupila firma ZZN Pelhřimov, která naší společnosti přinesla stabilitu.
Na jak velké rozloze hospodaříte?
Máme dvě střediska, Rynárec a Ratibořské Hory, ve kterých obhospodařujeme přibližně 2000 hektarů zemědělské půdy. Osevní postup je založen na klasickém střídání plodin, tedy především pšenice, žita, řepky, kukuřice, máku a brambor.

Čemu se věnujete v živočišné výrobě?
Chováme celkem 1000 kusů skotu. Z toho tvoří dvě stovky dojnice s užitkovostí 35 litrů kus/den. Zbytek tvoří masní býci a masné jalovice s průměrným přírůstkem 1,2 kilogramu na den. Zralá jatečná zvířata dodáváme do firem z koncernu, mléko přes mlékařské družstvo MHD Jih do české mlékárny.
Směřuje i většina rostlinné produkce do firem z koncernu AGROFERT?
Ano, většinu produkce z rostlinné výroby dodáváme do ZZN Pelhřimov. Výjimkou jsou například brambory, které jsme začali pěstovat pro výrobu chipsů a škrobu. Brambory se zde historicky pěstovaly ve velkém a rádi bychom v produkci pokračovali.





Hospodaříte jen na vlastní půdě, nebo ji máte propachtovanou od dalších majitelů?
Většinu půdy, kterou obhospodařujeme, máme propachtovanou od města, obcí a především od soukromých vlastníků. Touto cestou bych jim chtěl všem poděkovat za projevenou důvěru, kterou do nás vkládají. O půdu, která je naším hlavním výrobním prostředkem, se staráme tím nejlepším a nejšetrnějším způsobem. Pravidelně půdu hnojíme, vápníme, regulujeme plevele, snažíme se půdu udržet ve správné kondici a struktuře. Poděkování však patří i dalším lidem.
Které máte na mysli?
Klasická firma je v uzavřeném areálu, ale pokud vstoupíte na jakékoliv pole, svým způsobem jste se ocitli v zemědělské firmě. Takže součástí našeho takzvaného areálu jsou vesnice a její obyvatelé. Často hospodaříme těsně za domy a zahradami majitelů polí, ale také úplně cizích lidí, kteří si pro svůj život vybrali místo na vesnici. Proto bych i těmto lidem chtěl poděkovat, že chápou zemědělskou výrobu a vše co k ní patří a jsou tolerantní a otevření k tomu, co děláme. Často jezdíme dlouho do noci, občas prášíme, samozřejmě také smrdíme. Ale tohle vše na vesnici patří. Těžko budeme obdělávat pole nebo chovat krávy na sídlišti ve městě.


S kolika zaměstnanci celý rozsah práce zvládáte?
Je nás 25, což je dlouhodobě stabilní číslo. Máme kvalitní pracovníky a velmi si jejich dobré práce vážíme, často totiž musí pracovat za náročných podmínek. Třeba letos jsme žně zvládli za deset dní. Bylo to opravdu od rána do večera a všechno se obešlo bez většího problému. Přede všemi velký klobouk dolů. Někdy je ten tlak obrovský, aby se vše včas zvládlo, protože když nestihnete zasít na podzim, těžko to doženete na jaře.
Počítáte do budoucna s nějakými změnami v podnikání?
Z mého pohledu jedinou možností na Vysočině je živočišná výroba. Proto bychom v budoucnu rádi změnili koncepci živočišné výroby z výkrmu na produkci mléka. S tím souvisí výstavba stáje a modernizace areálu. Protože stavět zemědělství na Vysočině pouze na produkci z rostlinné výroby je skoro nereálné kvůli nevyhovujícím půdním a podnebním podmínkám. Živočišná výroba na vesnici patří, nejde produkovat obilí bez hnoje a jsem rád, že to lidé chápou. Je potřeba si toto vše uvědomit, vnímat a přijmout.
Foto: Archiv RYNAGRO
Buďte první! Přidejte komentář