V Jelcových Lhotkách, malebné vesničce nedaleko Pelhřimova, se dějí velké věci. Už patnáctým rokem tam rodina Pípalova zpracovává hovězí maso té nejvyšší kvality, na kterém si pochutnávají lidé napříč republikou i za hranicemi. Maso totiž malá firma Ecoproduct s. r. o. dodává především do Rohlíku.cz. „Cestu do světa nám otevřel šéfkuchař Roman Paulus. Dodávali jsme mu maso, když působil v Alcronu. O spolupráci jsme se zmínili na svých webových stránkách, což roztočilo kolotoč následných událostí,“ vypráví majitel a jednatel firmy Ecoproduct s. r. o. Zbyněk Pípal.
Nemáte čas číst? Poslechněte si článek v audio verzi.
Prozradíte něco z historie vaší firmy?
Kdy jste v Jelcových Lhotkách začali chovat skot a zpracovávat maso? Historii firmy začal psát můj tatínek, který choval krávy od devadesátých let a maso prodával do výkupu. Když jsem po něm tuhle práci převzal a vydali jsme se cestou biozemědělství, vznikl Ecoproduct s. r. o. Zpočátku jsme prodávali vyzrálé hovězí maso nejvyšší kvality pouze přes e-shop. Pak zaúřadovala náhoda. Ta nám poslala do cesty člověka, který nám podnikání pomohl významně posunout.
Kdo to byl?
Roman Paulus – šéfkuchař světové úrovně, který se jednoho dne zjevil u nás na dvoře. Tam se setkal s mým tatínkem, který vůbec neměl tušení, o jakou personu se jedná. A když se mu představil, řekl, že znal Pauluse z Pelhřimova, který měl ve městě první benzínku. A Roman opáčil, že to byl jeho dědeček. A tak vznikla naše první velká spolupráce, kdy jsme dodávali maso do pražského Alcronu, kde Roman Paulus působil. Zmínili jsme se o tom na svých webových stránkách.

A tato informace nezůstala bez povšimnutí…
Přesně tak. Dozvěděla se o nás společnost Sklizeno a začali jsme dodávat do sítě bio obchodů, přes kterou jsme se dostali i k našemu současnému největšímu odběrateli masa, kterým je společnost Rohlík.cz. A díky Rohlíku si na našem mase mohou pochutnat lidé ze všech koutů republiky a prostřednictvím expanze Rohlíku do Maďarska se naše maso dostává i k zákazníkům do zahraničí.
Většina vaší produkce tedy putuje na Rohlík. Kam jinam ještě maso dodáváte?
Například do sítě Bio Prodejny, pro Heli food nebo do pelhřimovského Gábl bistra, které se specializuje na hamburgery. Samozřejmě neodmítáme ani drobné odběratele, kteří si u nás maso objednají a my jim ho prodáme takříkajíc „ze dvora.“
Kolik tun hovězího ročně zpracujete?
Například loni jsme zpracovali na sto tun masa. Jelikož náš chov stoprocentně nepokryje poptávku, nakupujeme živý skot od dalších bio chovatelů, ten si necháme porazit na certifikovaných jatkách a poté převezeme na naši zpracovnu ve Lhotkách, kde maso ve čtvrtích zraje suchým zráním zhruba deset dní. Pak se dále řeznicky rozbourá po jednotlivých partiích a dle požadovaných gramáží se balí do vakuových balíčků a putuje k odběratelům.

Řekněte, jak si musí žít skot, aby jeho maso mělo nárok na označení bio?
Všechna potrava bio skotu musí být bez stop chemie. Takže veškerá píce, pastviny, obilniny a hrách, kterým skot krmíme, se přísně kontroluje certifikační společností. Zvířata musí mít přístup ven, a to i v zimě, aby se mohla projít a vidět sluníčko. I jatka, na kterých probíhá porážka, musí splňovat normy a určitá pravidla pro bio porážku.
Kolik kusů skotu si takto spokojeně žije u vás ve Lhotkách?
Naše stádo čítá kolem sto dvaceti kusů hovězího dobytka převážně plemene Limousine. Maso zpracováváme z mladých jalovic a býků stáří do čtyřiadvaceti měsíců.
Dá se říct, o jaké druhy masa mají lidé největší zájem?
Je to sezonní záležitost. Od jara do podzimu, kdy se hodně griluje, jdou na dračku především steakové partie. Přes zimu naopak lidé nejvíc konzumují ty části skotu, které se dají zužitkovat na omáčky a guláš, jako je přední a zadní partie nebo kližka.
Jaké jsou plány vaší firmy do budoucna?
V současné době se věnujeme pouze prodeji rozbouraného vyzrálého masa vakuově baleného a masa mletého. Do budoucna ale plánujeme nabídku produktů rozšířit o vývary, polotovary na hamburgery nebo naložené maso připravené na grilování, protože zákazník a trh si takové výrobky žádají.
Foto: NYKO MEDIA
Buďte první! Přidejte komentář